-
Kuchnia raciborska
Symbol:
29.86
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 7.99 |
Dostępność | 7 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 9788389802088 |
Zamówienie telefoniczne: 791572838
Zostaw telefon |
Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym ? sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz,w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.