• Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez..

Autor Marianna Dushar, Ihor Lylo, Katarzyna Kotyńska
Wydawnictwo Literanova
Stron 448
Rok wydania 2023
Oprawa twarda
52.82
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Odbiór osobisty 0
DPD Pickup punkt odbioru / automat paczkowy 7.99
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier DPD 14.99
Kurier INPOST 14.99
Kurier DPD Pobranie 19.99
Dostępność 7 szt.
Waga 0.15 kg
EAN 9788324086672

Zamówienie telefoniczne: 791572838

Zostaw telefon

Tak smakuje Lwów!

Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią Domem.

Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.

Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa - miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa "parzybroda" naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!

Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.

Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak mało kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia