Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
"Kucharka szlachecka" Marii Marciszewskiej to wyjątkowa książka kucharska z XIX wieku, będąca świadectwem dawnej polskiej kultury kulinarnej. Skierowana do szlacheckich gospodarstw domowych, stanowi bogaty zbiór przepisów, które łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z europejskimi wpływami. Na jej kartach odnaleźć można receptury zarówno na codzienne potrawy, jak i wykwintne dania przygotowywane na uroczystości - od aromatycznych zup i wyrafinowanych dań mięsnych, po delikatne desery i domowe przetwory.
Książka jest czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. To także przewodnik po sztuce gotowania, pełen praktycznych wskazówek dotyczących organizacji kuchni, serwowania posiłków i przygotowywania potraw z dbałością o sezonowość składników. Odzwierciedla styl życia i obyczaje polskiej szlachty, w których kuchnia odgrywała centralną rolę w podtrzymywaniu tradycji i gościnności.
Parametry:
Autor:
Marciszewska Maria
Stron:
614
Rok wydania:
2025
Oprawa:
twarda
Format:
21x14,8
Data wydania:
2025-01-28
Wydawca:
GRAF_IKA
Wydanie:
1
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.