• Korea od kuchni

Autor Anita Raszka
Wydawnictwo RM
Stron 112
Rok wydania 2023
Oprawa broszurowa
25.60
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Odbiór osobisty 0
DPD Pickup punkt odbioru / automat paczkowy 7.99
Paczkomaty InPost 12.99
Kurier DPD 14.99
Kurier INPOST 14.99
Kurier DPD Pobranie 19.99
Dostępność 9 szt.
Waga 0.15 kg
EAN 9788381516099

Zamówienie telefoniczne: 791572838

Zostaw telefon

Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta (zwana u nas pekińską) jest obok bap, czyli ryżu sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami. To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang pasty z sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia dobra dla mięsożerców wielbicieli aromatycznej grillowanej wołowiny bulgog, smażonego kurczaka na ostro dak galbi, bulionów z suszonych sardeli i glonów, ale i tych, którzy wolą rośliny bo przecież królują tu też marynowana rzepa i glazurowane bataty, tofu i ryżowe ciasteczka, których łagodność przełamują słodko-ostre sosy.

Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Ta książka opisuje krok po kroku, czym jest i jak ugotować pyszne koreańskie jedzenie.

Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników nie martw się, większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchnią świata.

W książce znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na klasyczne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i cennymi radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki do bulgogu, czym się różnią koreańskie zupy jjigae, guk i tang.

Poznasz również koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. W Korei nie podaje się bowiem kompletnego dania na jednym talerzu. Każdy dostaje swoją miskę ryżu lub makaranu, a na stole pojawia się wiele miseczek z ban chanami różnymi dodatkowymi potrawami z których będą wspólnie jedli wszyscy biesiadnicy.

Bap meogeosseoyo? Jadłeś już dzisiaj? Tak brzmi koreańskie Jak się masz. I chociaż obecnie nie chodzi już o troskę, czy spotkana osoba miała możliwość zaspokojenia głodu, to słowa te pokazują, jak ważna jest dla Koreańczyków kuchnia.

Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem: kiszonek kimchi, ciastek ryżowych tteok, zup jjigae, guk i tang, dań głównych juyori, dodatków, czyli ban chanów, oraz deserów husik.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia