Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka

Symbol: 9788393104499
Dostępność: 1 szt.
40.62
szt.
Zamówienie telefoniczne: 791572838 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 3 dni
Cena przesyłki:
7.99
  • Odbiór osobisty 0
  • DPD Pickup punkt odbioru / automat paczkowy 7.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier DPD 14.99
  • Kurier INPOST 14.99
  • Kurier DPD Pobranie 19.99
Więcej o produkcie
Autor:
Anna Wojciechowska
Wydawnictwo:
Regio
Stron:
158
Rok wydania:
2017
Oprawa:
twarda
Format:
23,5x16,5 cm
Waga
0.15 kg
EAN:
9788393104499
Autorka, Anna Wojciechowska, zebrała zbiór 67 przepisów (w pierwszym wydaniu było ich 50) na zupy, przekąski, dania główne i desery wszystko to dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków!
Ze wstępu do drugiego wydania książki:
Trzy lata temu, wprowadzając na rynek pierwsze wydanie książki pt. Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka, oddawałam ją w Państwa ręce z wielkim niepokojem. Zastanawiałam się, czy zawarte w niej przepisy właściwie uchwycą charakter kuchni łódzkiej, którą pamiętają Łodzianie. Odbiór książki przerósł moje najśmielsze oczekiwania, a wszelkie słowa uznania i podziękowania dodały mi skrzydeł. Jestem ogromnie wdzięczna za wszystkie opinie, serdeczne rozmowy oraz niekończące się dyskusje na temat regionalnych potraw. Cieszę się, że moje sentymentalno-nostalgiczne podejście do łódzkiej kuchni dostarczyło Państwu wielu wspomnień i inspiracji, zachęcając do przyrządzania domowych dań.
Wspomniane dyskusje i spotkania kulinarne z łodzianami dały mi bodziec do dalszych poszukiwań i zamieszczenia w kolejnym wydaniu książki siedemnastu nowych przepisów, które mam nadzieję uzupełnią niedosyt powstały przy pierwszej edycji. Jestem przekonana, że wielu z Państwa na nowo odkryje zapomniane dania, które znowu połączą nas przy wspólnym stole. Doskonale wiemy, że domowe jedzenie scala ludzi, łączy rodzinę i buduje więzi.
Parametry:
Autor:
Anna Wojciechowska
Wydawnictwo:
Regio
Stron:
158
Rok wydania:
2017
Oprawa:
twarda
Format:
23,5x16,5 cm
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: